Ugrás a tartalomra

Péter-Pál-napok

2024. július 19. péntek
Koszorúzás, szentmisék, kiállítás és koncertek sora „ős-Budafokon”
Péter-Pál-napok

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg a Péter-Pál-napokat Budafok egyik legpatinásabb és egyben legrégebbi utcájában, ahol 1999 decemberében megalakult a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör. Már kora délután gyülekeztek a helyiek a Péter-Pál utca 6. szám alatti háznál, hogy az emléktáblánál megemlékezzenek a kilenc éve elhunyt dr. Joó Ernő helytörténészről.

A koszorúzás után mindenki a Seybold–Garab-pincébe sietett, ahol Budafok a kerületi festőművésznők szemével címmel nyílt kiállítás. A kilenc órakor kezdődő istentiszteletre érkezők alig fértek be a kápolnába, ahol a Lampart Budafok Vegyeskar volt a közreműködő. Tíz órától azután felhőtlen szórakozás vette kezdetét a Seybold–Garab-pincében, ahol ételben, italban sem volt hiány.

A Péter-Pál-naphoz kapcsolódóan a Budafok-belvárosi Szent Lipót-plébánia egy héten át tartó komolyzenei fesztivált is rendezett. A vasárnaptól (június 23.) vasárnapig (június 30.) tartó ünnepi eseménysorozat első programjaként a gödöllői premontrei apát, Balogh Péter Piusz atya tartott szentmisét és szentségimádást Budafok első kőtemplomában, a Péter-Pál-kápolnában.

Hétfőtől kezdve azután minden este muzsika szólt hol a kápolnában, hol a Szent Lipót-templomban.

A kiemelt zenei programra Péter és Pál apostolok ünnepén, a búcsúi szentmise után került sor a Szent Lipótí-plébániatemplomban. Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekest Hegedűs Valér zongora- és orgonaművész kísérte, aki ez alkalommal a templom 118 éves orgonáját is megszólaltatta.

Ahogy minden évben, úgy az idén is a Budafoki Fúvósegylet zenészeinek muzsikájára ébredtek a két apostolról elnevezett utca lakosai Péter-Pál napján, és este, az együttes kellemes térzenéje után tértek nyugovóra.

A már pénteken elkezdődő XXIV. Péter-Pál-napokat Budafok egyik legpatinásabb és egyben legrégebbi utcájában rendezték meg, ott, ahol 1999 decemberében megalakult a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör.

Kora délután egy maroknyi ember gyülekezett a Péter-Pál utca 6. szám alatti háznál, hogy az emléktáblánál megemlékezzen a kilenc éve elhunyt dr. Joó Ernő helytörténészről.
A koszorúzás után mindenki a Seybold–Garab-pincébe sietett, ahol Budafok a kerületi festőművésznők szemével címmel nyílt kiállítás Bottyán Marianna, Filotás Viktória, Halpert Mária, Oroszi Judit és Várhelyi Csilla munkáiból.

– Hagyomány nálunk, hogy a Péter-Pál-napok rendezvénysorozatunkat képzőművészeti kiállítás megrendezésével és ünnepélyes megnyitásával indítjuk útjára – kezdte beszédét Vankó András, a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör elnöke. Kiemelte, hogy a kiállított művek szűkebb környezetünket mutatják be, és ez összecseng a civil szervezet célkitűzésével, amely a helyi értékek bemutatása, megőrzése az utókor számára.

A két napig nyitva tartó tárlaton Szabó Dénes gordonkán és Arnóczky Júlia zongorán Haydn: C-dúr csellóverseny I. tételét adta elő.

Szombat reggel a Budafoki Fúvósegylet és a Szinergia Mazsorett Tánc Stúdió, valamint a Csillaghegyi Mazsorett Együttes tagjainak részvételével elindult a Péter-Pál utcában a zenés felvonulás. A kilenc órakor kezdődő istentiszteletre érkezők alig fértek be a kápolnába, ahol a Lampart Budafok Vegyeskar volt a közreműködő.

Az istentisztelet után az Ősök fája mellett felállított kopjafánál Garbóci László helytörténész emlékeztette a jelenlévőket az ősökre, kiemelve a kertben álló, több mint két és fél évszázados mezei juharfát.

Tíz órától azután felhőtlen szórakozás vette kezdetét a Seybold–Garab-pincében, ahol ételben, italban nem volt hiány. A délutánig tartó kézműves-foglalkozás mellett délelőtt a Babszem Jankó Gyermekszínház szórakoztatta a jelenlévőket, hat órától pedig a Budafoki Fúvósegylet adott hangversenyt a Stáció parkban.

Tamás Angéla